تحلیل سوالات امتحانات نهایی زبان انگلیسی
برای موفقیت در امتحانات نهایی زبان انگلیسی شما عزیزان باید در اولین قدم به شناخت خوبی از این آزمون برسید. با دانستن نکات مختلف در مورد آزمون نهایی زبان انگلیسی میتوانید خود را بهتر و سریعتر برای این آزمون آماده کنید. در ادامه مطلب به شما بخشهای مختلف این آزمون را معرفی میکنیم. در ادامه هر کدام از بخشها را به صورت تخصصی بررسی و تحلیل میکنیم و نکاتی که برای موفقیت در این آزمون لازم است بدانید را به شما عزیزان گوشزد خواهیم کرد. نمونه سوالات مختلف آزمون نهایی در هر بخش بررسی خواهد شد و همچنین روش مطالعه و نکات مختلف برای آمادگی آزمون نهایی در این مطلب به شما عزیزان آموزش داده میشود.
بخشهای مختلف آزمون نهایی زبان انگلیسی
امتحانات نهایی به ترتیب شامل پنج بخش زیر می باشند:
الف) بخش شنیداری (Listening)- (9 نمره)
ب) بخش واژگان (Vocabulary) - (6 نمره)
ج) بخش دستوری یا گرامر(Grammar) - (7 نمره)
د) درک مطلب/ متن خواندنی (Reading) - (10 نمره)
ه) بخش نوشتاری(Writing) - (8 نمره)
بخش شنیداری (Listening) در آزمون نهایی زبان انگلیسی
بخش شنیداری 9 نمره دارد که 4 نمره آن از مواد آموزشی کتاب شامل موارد زیر است:
1) بخش مکالمه (Conversation)،
2) بخش متن خواندنی(Reading)،
3) شنیداری و گفتاری (Listening and Speaking)،
4) آنچه خوانده اید (What you learned)
* در این قسمت لازم است بخشهای فوق که فایل صوتی دارند و نیز فایلهای صوتی آزمونهای نهایی قبل و آزمون های مدارس مختلف را در حد امکان بدقت چند بار گوش کنید، همزمان با پخش فایل صوتی متن آنها را روخوانی کنید و در حد توان متن شنیداری را گوش کنید و بنویسید. در نهایت به حل تمرینات بخش شنیداری امتحانات نهایی بپردازید.
* توجه داشته باشید برای تقویت این بخش علاوه بر انجام موارد فوق حتما سطح واژگان درس به درس خود را بالا ببرید.
* تقویت این قسمت نیاز مبرم به تمرین در مورد تلفظ صحیح کلمات دارد.
* سوالات این قسمت شامل انواع سوالات زیر می باشد:
در قسمت بعدی شما میتوانید یک نمونه سوال از قسمت شنیداری آزمون نهایی را مشاهده کنید:
بخش واژگان (Vocabulary) در امتحان نهایی زبان انگلیسی
این بخش شش نمره دارد. برای تسلط در این بخش علاوه بر مرور لغات پایه، لغات جدید درس را از منابع موثق به روشی که در انتهای این بخش به آن می پردازیم لغات را حفظ کنید. سپس متنهای مختلف کتاب را بخوانید و سعی در تررجمه و درک مطلب کنید و لغات را در متن یاد بگیرید. تمرین مناسب در این بخش می تواند سایر بخشهای دیگر را تقویت کند. در حفظیات خود سعی کنید کلمات را بصورت همنشین (Collocation) یاد بگیرید پس از یادگیری لغات به حل تمرینات واژگان کتاب درسی، کتاب کار و نمونه سوالات نهایی بپردازید.
* نحوه صحیح یادگیری لغت:
برای حفظ لغات از قاعده پرخوانی(Overlearning) استفاده کنید. در این روش ابتدا لیست واژگانی که حفظ می کنید را به دسته های پنج تایی تقسیم بندی کنید. و هر بسته را طبق گامهای زیر پیش ببرید.
توجه داشته باشید از مرور لغت دوم حافظه تصویری شما فعال تر می شود لذا برای تقویت آن و تثبیت لعات در ذهن در هنگام مرور به برگه خود نگاه نکنید و در ذهن به ترتیب کلمات را به یاد بیاورید.
پس از حفظ دسته اول، دسته پنج تایی دوم را شروع کنید و به روش فوق تمام کنید. توصیه می شود اگر در درس زبان متوسط و یا ضعیف هستید پس از دسته دوم دسته سوم را شروع نکنید و دسته یک و دو را مجددا مرور کنید و سپس وارد دسته سوم شوید.
برعکس روشهای سنتی شما که لغات را حفظ می کنید و پس از مدتی از یادتان می رود و چندین بار آنها را مجبور می شوید حفظ کنید، لغاتی که بدین صورت حفظ می شوند در دراز مدت در لایه های حافظه شما باقی می مانند و و فقط نیاز به مرور سطحی و بیاد آوردن دارند.
سوالات این قسمت شامل:
1) وصل کردن تصویر به جمله
2) با توجه به تصویر و جمله داده شده دیکته ناقص را کامل کنید.
3) با کلمات داده شده جملات ناقص را کامل کنید.
4) وصل کردن کلمه (در یک جمله) به تعریف آن
5) با دانش خود کامل کنید.
6) تست چهار گزینه ای
در این قسمت شما میتوانید یک نمونه از سوالات امتحان نهایی بخش واژگان را مشاهده کنید:
بخش دستوری یا گرامر در امتحانات نهایی زبان انگلیسی
کتاب درسی دوازدهم سه درس دارد و در هر درس دو نوع گرامر تدریس شده است. مطابق جدول زیر درسها و گرامرهای آن مشخص شده اند.
در این قسمت شما میتوانید نمونه سوالی از بخش گرامر یا دستور زبان امتحان نهایی را مشاهده کنید:
درک مطلب
در ادامه بخش گرامری، قسمت (Reading) یا درک مطلب می باشد که عملکرد مناسب در قسمت حفظ واژگان و درک بخش گرامری و فهم بخش نوشتاری، به دانش آموزان در این قسمت کمک می کند زیرا اگر دانش آموز معنی لغات درس را مسلط باشند، فهم خوبی از ساختارهای گرامری داشته باشند، ساختار یک متن را بشناسند و به مهارتهای خواندن متن شامل(Skimming, Scanning, Paraphrasing, Studying) داشته باشند براحتی می توانند اطلاعات درخواست شده در سوالات این بخش را با صرف زمان مناسب در متن بیابند و به سوالات درک مطلب پاسخ دهند.
سوالات این بخش شامل:
در این قسمت شما میتوانید نمونهای از سوالات بخش درک مطلب آزمون نهایی را ببینید:
بخش نوشتاری(Writing) در آزمون نهایی زبان انگلیسی
این بخش، قسمتی چالش برانگیزی برای دانش آموزان است. سوالات این بخش یک بخش تولیدی است و به تسلط دانش آموز به مهارت بخش خواندن (Reading) مرتبط است. اگر دانش آموز در خواندن و درک مطلب مشکل داشته باشد و ساختار آن را نشناسد در این بخش حتما دچار مشکل می شود. با توجه به انواع سوالات این بخش از دانش آموزان انتظار می رود علاوه بر دانستن ساختار متن، تعریف هر قسمت، توانایی نوشتن جمله ساده و مرکب را داشته باشد و در نهایت بتواند یک بند یا پاراگراف را بنویسد.
پس در گام اول بخش خواندن (Reading) را باید مسط شد. سپس به تمرین نوشتن یک جمله ساده مرکب پرداخت. این امر بر اثر تمرین زیاد حل می شود بعد از این مرحله دانش آموز به تمرین نوشتن اجزای متن شامل: مقدمه(Topic Sentence)، بدنه(Supporting Sentences) و جمله نتیجه گیری(Concluding Sentence) بپردازد. تمرینات کتاب درسی، کتاب کار و سپس نمونه سوالات نهایی را حتما انجام در نظر گرفته شود.
سوالات بخش نوشتاری شامل:
در ادامه شما میتوانید یک نمونه سوال از بخش نوشتاری آزمون نهایی زبان انگلیسی را مشاهده کنید:
جدول پیش بینی سوالات احتمالی درس زبان انگلیسی در امتحانات نهایی
با مرور مطالب بالا شما میتوانید با بخشهای مختلف امتحان نهایی زبان انگلیسی آشنا شوید. در ادامه با توجه به روند طراحی سوالات در سالهای گذشته و همچنین بارمبندی بخشهای مختلف، جدولی را طراحی کردیم که به شما میگوید از هر بخش زبان انگلیسی چه تعداد سوال و چند سوال، به صورت احتمالی در آزمون نهایی مطرح خواهند شد. با تسلط بر این جدول شما میتوانید برنامهریزی بسیار خوبی برای مطالعه درس زبان انگلیسی داشته باشید و بتوانید با دید بهتر این درس را مطالعه کنید.
نکات لازم برای پاسخگویی سوالات آزمون نهایی
یکی از مهمترین نکاتی که برای موفقیت در آزمون نهایی باید به آن توجه شود، نحوه پاسخگویی به سوالات در پاسخنامه است. با توجه به تصحیح الکترونیک برگههای آزمون باید نکاتی را رعایت کنید تا مصححین بتوانند به درستی کار خود را انجام دهند و حقی از شما ضایع نشود. در ادامه به این نکات اشاره خواهیم کرد:
* بجز نام و نام خانوادگی از هر نوع علامتگذاری و نوشتن مطلب غیر پاسخ به سوالات روی برگه سوالات خودداری کنید.در غیر اینصورت مراقب می تواند بعنوان تخلف امتحانی مانع امتحان دادن شما شود.
* بطور کلی خوش خط و خوانا بنویسید و در نوشتن حروفی که با اندک تغییری ممکن است حرف دیگری خوانده شوند دقت لازم را صرف کنید.
* در مورد سوالات گزینه ای (a, b, c,…) نوشتن گزینه (a, b, c,…) کفایت می کند و لازم به نوشتن کلمات یا جملات نیست و وقتتان را هدر ندهید. فضای لازم برای نوشتن پاسخها مشخص است. اگر به اندازه جمله یا عبارت جا گذاشته شده همانگونه عمل کنید.
* در مورد پاسخ به سوالات شنیداری، لازم است بدانید فایل صوتی سه بار پخش می شود. ابتدا قبل از پخش فایل صوتی، سوالات هر قسمت را نگاه اجمالی کنید تا در هنگام پخش تمرکز بیشتری داشته باشید. دفعه اول که پخش شد فقط شنونده باشید، دفعه دوم بشنوید و به سوالات پاسخ دهید و بار سوم پاسخهای خود را بررسی کنید. همواره به قیدها خصوصا قیدهای منفی دقت کنید. یکی از مواردی که عمدتا مورد سوال قرار می گیرد کاربرد اعداد در گفتن قیمت، ساعت و بیان تعداد است
* تیتر سوالات را بدقت بخوانید تا بدقت موارد خواسته شده را جواب دهید.
* در مورد سوالات « جملات بهم ریخته را مرتب کنید.» تمام کلمات را بررسی کنید که در پاسخنامه نوشته باشید.
* در بخش درک مطلب، ابتدا سوالات را بخوانید و سپس وارد متن شوید. و سوالات را پاسخ کامل دهید.
* با توجه به اینکه امتحان پاسخ منفی ندارد، هیچ سوالی را بی پاسخ نگذارید.
اولویت بندی پیشنهادی برای مطالعه زبان انگلیسی
در آخر این مطلب میخواهیم تا مفاد درسی را برای شما اولویت بندی کنیم تا بتوانید با توجه به اهمیت و اولویت هر مطلب برای هر بخش به تناسب زمان صرف کنید:
۱- مطالب سریع الفهم:
الف) حفظ واژگان
ب) خواندن متون
ج) حفظ کردن فرمولهای گرامری
۲- مطالب با تکرارپذیری بالا در سوالات نهایی:
الف) فرمولها و تستهای گرامری
ب) همنشینها
ج) تعاریف لغت
د) ضرب المثلها
۳- مطالبی که احتمال ترکیب با نکته دیگری در سوالات نهایی دارند:
الف) ترکیب واژگان
ب) بخشهای گرامری
۴- چه مطالبی حداقل پیش نیاز در سوالات نهایی دارند:
الف) بخش واژگان
ب) درک مطلب
۵- مطالبی نکته دار یا پیچیده در سوالات نهایی:
الف) نکات گرامری
ب) بخش شنیداری (Listening)
ج) بخش نوشتاری (Writing)
سخن پایانی
با توجه به مطالب عنوان شده در این مقاله شما عزیزان میتوانید به راحتی یک نقشه راه برای خود طراحی کنید تا بتوانید به بهترین شکل در آزمون شرکت کنید. توجه داشته باشید که رعایت تمامی نکات گفته شده در این مقاله الزامی است و به هر اندازه که شما این نکات را رعایت کنید به همان مقدار احتمال موفقی شما در آزمون بیشتر خواهد شد. در نهایت همه چیز بستگی به میزان مطالعه، تلاش و پشتکار شما عزیزان دارد و هیچ عاملی جز تلاش شما نمیتواند در نتیجهای که گرفتید موثرتر باشد.
باآرزوی موفقیت برای همه شما عزیزان کوشا
احمد باقری